Laat uw warmtepomp installeren door Bovijn

Kies voor groene energie en laat een warmtepomp installeren door de experten van Bovijn. Met een warmtepomp verwarmt u uw huis op een duurzame manier. U betaalt geen brandstofkosten meer én draagt bij aan een beter milieu. De natuur en uw portefeuille zijn u dankbaar.

Warmtepompen

Soorten warmtepompen

Wanneer u een warmtepomp installeert, hebt u drie opties. Het verschil tussen de drie soorten zit in de bron die de warmtepomp gebruikt om warmte uit te halen. U kunt kiezen voor een water/water-warmtepomp, een grond/water-warmtepomp of een lucht/water-warmtepomp. De werking van de drie soorten warmtepompen leggen we hieronder uit.

Wie een water/water-warmtepomp laat installeren, kiest voor het beste rendement. Water/water-warmtepompen halen namelijk warmte uit bodemwater. Daarvoor worden twee putten geboord door middel van een geothermische boring. De ene put dient om het water naar boven te pompen en de andere om het afgekoelde water weer naar de bodem te sturen. De warmtepomp haalt warmte uit het naar boven gepompte water en gebruikt die warmte, samen met een klein aandeel elektriciteit, om het water voor uw centrale verwarming op te warmen. Doordat het bodemwater een constante temperatuur heeft van 10 tot 14 graden Celsius is het rendement ook constant. Zelfs in de wintermaanden wanneer het buiten koud is, blijft het rendement stabiel.

In de zomer kunt u het systeem zelfs gebruiken om uw woning op een natuurlijke manier te koelen. Het grondwater is dan aangenaam fris en geeft die koele temperatuur af aan het water voor de centrale verwarming. Zo stroomt er koud water door uw leidingen, wat uw woning afkoelt.

Een grond/water-warmtepomp haalt energie uit de grond. Er wordt een buizennetwerk aangelegd waardoor water stroomt. Het water neemt de temperatuur van de aarde over en wordt zo op een natuurlijke wijze verwarmd. Omdat het water nog niet warm genoeg is om uw woning te verwarmen, gebruikt de warmtepomp een klein aandeel elektriciteit om het water verder op temperatuur te brengen. De buizen kunnen zowel horizontaal als verticaal gelegd worden. Bij een horizontaal buizenstelsel liggen de buizen op anderhalve meter diepte, er is dus geen geothermische boring vereist. Het nadeel daarvan is dat er geen constant rendement is omdat de bodemtemperatuur op die diepte wisselt met de seizoenen. In de winter zult u dus meer verbruiken om het water op te warmen. Een horizontaal stelsel vraagt daarnaast ook veel plaats. Wie geen grote tuin heeft, kiest beter voor een verticaal buizenstelsel. Daarbij is wel een geothermische boring nodig, wat goed is voor het rendement, maar de installatiekost verhoogt.

Wie goedkoop een warmtepomp wil installeren, kiest best voor een lucht/water-warmtepomp. Het is de goedkoopste optie onder de warmtepompen. Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. De installatie bestaat uit een binnen-unit en een buiten-unit. De buiten-unit zuigt warme buitenlucht aan en transporteert die naar de binnen-unit. De binneninstallatie gebruikt de warme lucht om het water voor de centrale verwarming op te warmen. Het nadeel van dit systeem is dat het rendement lager ligt. In de winter is de buitenlucht te koud en moet de warmtepomp bijspringen om het water op te warmen. Daarvoor wordt extra elektriciteit gebruikt, wat het rendement naar beneden haalt. In de zomer is het systeem wel ideaal om bijvoorbeeld uw zwembad te verwarmen.

Voor- en nadelen van een warmtepomp

Warmtepompen zijn een populaire, milieuvriendelijke keuze. Daarom raadt de overheid aan om zo veel mogelijk warmtepompen te installeren in nieuwe woningen. Hoewel er wat nadelen verbonden zijn aan een warmtepomp, wegen die niet op tegen de voordelen. Het blijft een duurzame keuze, zowel voor de natuur als voor uw portemonnee op lange termijn.

Voordelen van een warmtepomp:

  • milieuvriendelijk
  • minder energiekosten
  • hoog rendement met geothermische boring
Warmtepompen
Warmtepompen

Laat uw warmtepomp installeren door Bovijn

Vraag een offerte aan

Uw warmtepomp installeren en onderhouden

Bovijn zorgt voor een professionele installatie van uw warmtepomp. Nadat de geothermische boringen uitgevoerd zijn, installeren we uw warmtepomp en sluiten we ze aan. Onze vakmannen werken alles proper af en laten uw woning netjes en warm achter.

Over het onderhoud van uw warmtepomp hoeft u zich geen zorgen te maken. Bovijn herinnert u via mail aan de tweejaarlijkse controle. U kunt dan zelf een datum kiezen waarop we langskomen om uw warmtepomp na te kijken. U hoeft dus zelf niet te onthouden wanneer het laatste onderhoud was, wij herinneren u eraan. Zo’n onderhoud duurt trouwens niet lang, maar is wel belangrijk om een optimaal rendement te garanderen.

Uw duurzame keuze wordt beloond

Een warmtepomp installeren is goed voor het milieu en uw portemonnee. Omdat u kiest voor een duurzame verwarmingsinstallatie beloont de Vlaamse overheid u met een premie. De premie voor de installatie van een warmtepomp in een bestaande woning kunt u aanvragen bij netbeheerder Fluvius tot en met 30 juni 2022. Daarna moet u uw premie aanvragen via Mijn Verbouwpremie. De premie voor de installatie van een warmtepomp bedraagt €4 000 bij een geothermische warmtepomp en €1 500 bij een lucht/water-warmtepomp. Meer info over de voorwaarden vindt u op de website van de Vlaamse overheid of van Fluvius.

Warmtepompen van de beste merken

Bij Bovijn kiest u uit een groot aanbod aan warmtepompen van de beste kwaliteit.

Warmtepompen
Warmtepompen
Warmtepompen
Warmtepompen
Warmtepompen
Warmtepompen
Warmtepompen
Warmtepompen
Warmtepompen

Ontdek ook onze andere verwarmingsinstallaties

Wie geen budget heeft om een warmtepomp te installeren, kan kiezen voor goedkopere oplossingen. Cv-ketels of condensatieketels zijn voordeliger qua prijs en dus een goed alternatief. Bovendien is een warmtepomp enkel interessant voor goed geïsoleerde woningen. Wie een woning met een lage isolatiewaarde heeft, kiest beter ook voor een cv-ketel of condensatieketel. Naast uw woning moet u ook uw sanitaire water verwarmen. Dat doet u best met een boiler of een combiketel. Een combiketel combineert een boiler met een cv-ketel en verwarmt zowel uw woning als uw sanitaire water. Op die manier bespaart u plaats én kosten.

Cv-ketels CondensatieketelsCombiketels Boilers

Warmtepompen